Gluténmentes termékek: kiváló ár/érték arány!

Jelenleg nincs gyógymód a gluténérzékenységre, de egy jól megtervezett diétával hatékonyan kezelhető. Ez az autoimmun betegség viszonylag jól kontrollálható, mivel a cöliákia esetén világosan meghatározható, hogy a glutén az, ami kiváltja a problémát.

Ha az étrend gluténmentes, a szervezetben zajló önromboló folyamatok leállnak. Éppen ezért a gluténérzékenység diétával, vagyis gluténmentes termékek fogyasztásával jól kezelhető, megfelelő táplálkozás mellett a szervezet képes regenerálódni. A gluténmentes diéta életre szól. Még kis mennyiségű, de rendszeres gluténfogyasztás is rendkívül káros lehet.

Miből készülnek a gluténmentes termékek?

A glutén az egyik olyan allergén, amelyet kötelezően fel kell tüntetni nemcsak az előre csomagolt élelmiszereken, hanem a helyben csomagolt termékeken és a közétkeztetésben, valamint a vendéglátásban (például az étlapokon) is.

A glutént tartalmazó gabonák közé tartozik a búza, rozs, árpa, durumbúza, tönkölybúza, kamut búza és tritikale. Emellett kerülni kell a felsorolt gabonákból készült termékeket (mint például a pelyhek és őrlemények), valamint az olyan ételeket és élelmiszereket is, amelyek ezen alapanyagokat vagy adalékanyagokat tartalmazzák (például búzakeményítő a felvágottakban).

A gluténmentes termékek különböző alapanyagokból készülnek, amelyek nem tartalmaznak glutént. Az alábbiakban néhány gyakori gluténmentes alapanyagot sorolunk fel:

  • Rizs: A rizs és a rizsliszt gyakran használatos gluténmentes ételek készítéséhez.
  • Burgonya: A krumpli, illetve a belőle készült liszt is gluténmentes.
  • Kukorica: A kukorica és a kukoricaliszt szintén gluténmentes.
  • Hüvelyesek: A bab, lencse és borsó is gluténmentes, és liszt formájában is felhasználható.
  • Diófélék és magvak: Mandula, dió, lenmag, chia mag és más hasonló alapanyagok is gluténmentesek.
  • Zöldségek és gyümölcsök: Minden friss zöldség és gyümölcs gluténmentes.
  • Gluténmentes lisztkeverékek: Különböző gluténmentes lisztkeverékek állnak rendelkezésre, amelyek általában többféle gluténmentes alapanyagot tartalmaznak.

A gluténmentes diétánál fontos, hogy az ételeknél ne legyen keresztszennyeződés glutént tartalmazó ételekkel, ezért mindig figyelni kell a címkékre és a gyártási folyamatokra.

A zab fogyasztása mindig is vitatott kérdés volt a cöliákiában szenvedők körében. Bár a zabban nem található olyan „károsító” fehérje, mint a glutén, a fő problémát a zab gluténnal való kereszt-szennyeződése jelenti, amely a betakarítás, szállítás és csomagolás során következhet be.

A gluténmentes vagy nagyon alacsony gluténtartalmú élelmiszerekben kizárólag olyan zab használható, amelyet kifejezetten úgy termesztettek, készítettek elő és dolgoztak fel, hogy elkerüljék a búzával, rozzsal, árpával vagy ezek keresztezett fajtáival való szennyeződést, és amelynek gluténtartalma legfeljebb 20 mg/kg.

Kutatások alapján a zabban található avenin fehérje hasonlít a gliadinra, amely a cöliákiás tüneteket kiválthatja, és egyes embereknél ez aktiválhatja a káros mechanizmusokat.

Néhány tanulmány azt is megállapította, hogy az avenin kis mennyiségben immunváltozásokat okozhat, míg a zab nagyobb mennyiségben (több mint napi 100 gramm) már immunválaszt vált ki. Mindezek alapján, még ha a zab garantáltan gluténmentes is, a fogyasztását mindig egyéni szempontok figyelembevételével kell mérlegelni, és sok esetben beilleszthető a gluténérzékenyek étrendjébe.

Kinek ajánljuk a gluténmentes termékeket?

A gluténhez kapcsolt betegség – mint amilyen a gluténérzékenység – a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, amelyet bizonyos gabonafélékben található növényi fehérje, a glutén vált ki az erre érzékeny embereknél.

A gluténnal összefüggő betegségek mindegyike meglehetősen összetett, egész szervezetet érintő problémák. A tünetek rendkívül változatosak lehetnek, és bármely életkorban jelentkezhetnek.

Egyeseknél a tünetek enyhék, akár fel sem tűnnek a betegnek, mások számára pedig mindennapos problémát jelentenek. Akad olyan is, aki más problémával, betegséggel kapcsolja össze a tüneteket.

Fontos megemlíteni, hogy sokan azonos betegségnek vélik a cöliákiát, a búzaallergiát és a gluténérzékenységet, azonban más-más betegségekről van szó!

A gluténérzékenység klasszikus tünetei

A lista hosszú, és ok olyan tünet szerepel rajta, ami másfajta betegségre is utalhat. Ezért érdemes minden esetben szakértő segítségét kérni a diagnózishoz!

  • (hosszú ideig tartó) hasmenés, haspuffadás
  • étvágytalanság, fogyás (gyermekeknél fejlődésben való elmaradás)
  • tejcukorérzékenység (laktózintolerancia)
  • fogzománc hibák, korai fogromlás
  • rendszeresen visszatérő afták a szájban
  • vashiány, vérszegénység (a nem megfelelő vas- és B12-felszívódás miatt)
  • fáradékonyság, (migrénes) fejfájás
  • súlyproblémák
  • hajhullás, körömtöredezés
  • izomfájdalom, izomgyengeség (a kálium és magnézium nem kielégítő felszívódása miatt)
  • csontritkulás, csontdeformitások (a kalcium és D-vitamin nem megfelelő hasznosulása miatt)
  • menstruációs problémák
  • pikkelysömör (psoriasis), bőrtünetek (hámló és erősen viszkető kiütés a váll, ülep, fejbőr, térd, könyök területén)
  • Duhring-betegség (csalánkiütésre hasonlító hólyagok a bőrön)
  • egyéb autoimmun betegségek (pl. cukorbetegség, pajzsmirigy-betegség, ízületi betegség)

A gluténmentes termékek ára

A gluténmentes termékek ára általában magasabb, mint a hagyományos élelmiszereké, mivel a gluténmentes alapanyagok, mint például a mandulaliszt, kókuszliszt vagy rizsliszt, gyakran költségesebbek, és a gyártási folyamatok is különbözhetnek.

Lehetőségek a gluténmentes étrendre szorulóknak:

1. Házilag készült ételek: az otthon készített ételek nemcsak olcsóbbak, hanem lehetőséget adnak arra is, hogy ellenőrizzük az összetevőket. Számos gluténmentes recept található online.

2. Olcsóbb alternatívák: a gluténmentes alapanyagok közül néhány, mint például a rizs, a burgonya vagy a kukorica, általában olcsóbb, és ezekből sokféle ételt lehet készíteni.

3. Személyi jövedelemadó-kedvezmény: a 335/2009. (XII. 29) Korm. rendelet értelmében a cöliákia, felszívódási zavar intolerancia és egyéb felszívódási zavar esetén kötelező orvosi igazolás alapján lehet igénybe venni az adókedvezményt.

Olcsó gluténmentes termékek

Igen, léteznek olcsóbb gluténmentes termékek is!

Például:

  • rizs és rizsliszt: Ezek a termékek általában megfizethetőek, és széles körben elérhetőek.
  • burgonya: A burgonya önállóan vagy burgonyaliszt formájában is gluténmentes alternatíva.
  • zöldségek és gyümölcsök: Ezek természetesen gluténmentesek, és sok esetben olcsók is.
  • diófélék és magvak: Bár néhány drágább lehet, a nagyobb kiszerelésben vásárolt változatok kedvezőbb áron elérhetőek.

Miért érdemes a Zöldszertár webshopban vásárolni?

A Zöldszertár webshopban kifejezetten gluténmentes termékek széles skáláját találhatjuk, beleértve a liszteket, pékárukat, tésztákat és snackeket, amelyeket nehezebb megtalálni a hagyományos élelmiszerboltokban.

Az általunk forgalmazott termékek mind magas minőségűek, és sok esetben bio vagy természetes összetevőkből készülnek.